top2
bottom2

MT2020

0000ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ήμερα αφιερωμένη στον Κύριο

Ήταν Σάββατο και ο Κύριος «ην διδάσκων εν μια των συναγωγών»· δίδασκε σε μία από τις Συναγωγές. Τότε, όπως μας πληροφορεί η ση­μερινή ευαγγελική περικοπή, είδε μία γυναίκα «συγκύπτουσα», βαθιά κυρτωμένη, την οποία και θεράπευσε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κύριος συνήθιζε κάθε Σάββατο να πηγαίνει στη Συναγωγή και να συμμετέχει στην κοινή προσευχή και τη μελέτη του θείου Νόμου «κατά το ειωθός αυτώ» (Λουκ. δ΄ 16). Και παρά τις αντιδράσεις των φθονερών Ιουδαίων αρχόντων δεν δίσταζε να θεραπεύει τους ασθενείς που Τον πλησίαζαν, διότι ήθελε να διδάξει τους τυπολάτρες Ιουδαί­ους ότι η φιλανθρωπία και τα έργα της αγάπης δεν καταργούν την αργία του Σαββάτου αλλά την εξαγιάζουν.

Αυτό που ήταν το Σάββατο για τους Ιουδαίους είναι η Κυριακή για εμάς τους χριστιανούς. Είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο, διότι την ημέρα αυτή ο Θεάνθρωπος αναστήθηκε και κατατρόπωσε τον διάβολο και τον θάνατο. Από τότε για τους χριστιανούς κάθε Κυριακή είναι γιορτή! Είναι η ημέρα που πανηγυ­ρίζουμε τον θρίαμβο της Αναστάσεως και δοξάζουμε τον φιλάνθρωπο Θεό που μας χάρισε τη δυνατότητα της σωτηρίας μας. Για τον λόγο αυτό η Εκκλησία μας καλεί να συμμετέχουμε στον αναστάσιμο όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Παράλληλα, σύμφωνα με το παράδειγμα του Κυρίου, καλού­μαστε να εξαγιάζουμε την ημέρα της Κυ­ριακής με έργα αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, αλλά και με τη μελέτη των Αγίων Γραφών, που ανανεώνει και καλλιεργεί την ψυχή μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως επίσημη αργία ήδη από τα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Είναι ημέρα που ανήκει στον Κύριο!

Πόθος για την κοινή, θεία Λατρεία

Η γυναίκα την οποία θεράπευσε ο Κύριος στη Συναγωγή ήταν «συγκύπτουσα και μη δυναμένη ανακύψαι εις το παντελές»· ήταν δηλαδή πολύ καμπουριασμένη χωρίς να μπορεί ούτε ελάχιστα να σηκώσει όρθιο το κεφάλι της. Είναι συγκινητικό το ότι αυτή η βασανισμένη γυναίκα, παρά την ασθένειά της η οποία δυσκόλευε την καθημερινή ζωή της, δεν παρέλειπε αυτό που ήταν βασικό καθήκον των Ιουδαίων: να πηγαίνει κάθε Σάββατο στη Συναγωγή για να συμμετέχει στην κοινή προσευχή και την ακρόαση του Νόμου του Θεού. Θα μπορούσε λόγω της καταστάσεώς της να δικαιολογηθεί και, είτε από αδυναμία είτε από ντροπή, να παραμένει στο σπίτι της. Ωστόσο η πιστή αυτή γυναίκα σε­βόταν την εντολή του Θεού για την αργία του Σαββάτου και φρόντιζε να αγιά­ζει την ημέρα αυτή με τη συμμετοχή της στην ιουδαϊκή λατρεία.

Πόσο ελεγκτικό είναι το παράδειγμά της για όσους εύκολα βρίσκουν δικαιολογίες για να απουσιάζουν από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό! Όποιος θέλει να είναι ζωντανό μέλος του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν σκέπτεται ούτε την κούραση, ούτε την ορθοστασία, ούτε άλλες προφάσεις για να απουσιάζει από την ευχαριστιακή σύναξη. Αν εκείνη η συγκύπτουσα δεν υπολόγιζε τον κόπο για να πηγαίνει στην ιουδαϊκή Συναγωγή, πολύ περισσότερο εμείς οι χριστια­νοί οφείλουμε να ποθούμε και να προσδοκούμε την ώρα της θείας Λειτουργίας όπου «αοράτως συνών» βρίσκεται ανάμεσά μας «ο άνω τω Πατρί συγκαθήμενος» Κύριος Ιησούς Χριστός.

Μοναδικά ελπίδα για ανόρθωση

Η συγκύπτουσα με την τακτική και θερμή συμμετοχή της στη Συναγωγή κάθε Σάββατο, φανέρωσε τη μεγάλη πίστη και τη βαθιά ευλάβειά της προς τον Νόμο του Θεού. Γι’ αυτό και ο Κύριος της χάρισε την υγεία της και την ανόρθωσε. «Και παραχρήμα ανωρθώθη και εδόξαζε τον Θεόν».

Μιλούν και στην πατρίδα μας για ανόρθωση του τόπου. Δυστυχώς όμως οι κυβερνήτες μας σχεδιάζουν και νομοθετούν χωρίς να υπολογίζουν τον Νόμο του Θεού. Κατήργησαν την αργία της Κυριακής για να αυξήσουν δήθεν την παραγωγικότητα και την κατανάλωση. Άραγε δεν συνειδητοποιούν ότι με τη βε­βήλωση της ημέρας του Κυρίου θα βυθίσουν τον τόπο σε μεγαλύτερο τέλμα;

«Όσοι πιστοί», ας προσέξουμε να μην παρασυρθούμε από το ρεύμα της αποστασίας. Ο μόνος τρόπος για να ανακάμψουμε, είναι η μετάνοια. Η μόνη ελπίδα για ανόρθωση είναι η συμμόρφωσή μας με το θέλημα του Θεού. Αν σεβόμαστε και τιμούμε την αργία της Κυριακής, ο Κύριος δεν θα μας εγκαταλείψει. Θα μας αναγνωρίσει ως πιστούς μαθητές Του και θα μας χαρίσει με θαυμαστό τρόπο πλούσια την ευλογία Του. Αμήν!

«Ο ΣΩΤΗΡ»

  • Σάββατο 29 Φεβρουαρίου Ψυχοσάββατο,
    Κασσιανού ομολογητού

   
   

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ