Εσπερινός Ψυχοσαββάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων

Μια ημέρα πριν την Κυριακή της Απόκρεω, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει το Σάββατο των κεκοιμημένων ή το Ψυχοσάββατο.
Το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου σε κάθε Ενορία αρκετοί είναι οι πιστοί που προσέρχονται για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τους νεκρούς τους, προσκομίζοντας κόλλυβα. Το εκκλησιαστικό έθιμο των κολλύβων είναι πάρα πολύ παλαιό. Τα κόλλυβα (σιτάρι βρασμένο) συμβολίζουν την ανάσταση των ανθρώπων.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας την Παρασκευή το απόγευμα Χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού του Ψυχοσαββάτου, τέλεσε μνημόσυνο υπέρ «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου» και μνημόνευσε όλα τα ονόματα των κεκοιμημένων που έδωσαν οι πιστοί για μνημόνευση, καθώς και για:
Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.
Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.
Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.
Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να προσευχηθεί γι’ αυτούς και να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι πιστοί, που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό προσευχήθηκαν για τις ψυχές των συγγενικών τους προσώπων, φέρνοντας στη μνήμη τους αγαπημένους τους και παρακαλώντας το Θεό να αναπαύσει τις ψυχές τους.
Μετά το πέρας των ακολουθιών, εξερχόμενοι του Ναού, αντάλλασσαν τα κόλλυβα και τις διάφορες προσφορές που έφεραν στο Ναό, για τις ψυχές των προσφιλών τους κεκοιμημένων.