Ο Άγιος Οικουμένιος Τρίκκης (3 Μαΐου)

001Για τον Άγιο Οικουμένιο μεταξύ των ερευνητών υπάρχει μία μακρά διαμάχη, τόσο για την ταυτότητά του, όσο και για το πότε ακριβώς έζησε. Αναφέρεται επίσκοπος της Τρίκκης τον 10 αιώνα. Αλλά μια ισχυρή και αδιάκοπη παλαιά τοπική παράδοση τον τοποθετεί χρονικά στον 4ο μ. Χ. αιώνα, όπως αναφέρεται στο Εγκώμιο που έγραψε για τον Οικουμένιο τον 14ο αιώνα ο λόγιος μητροπολίτης Λαρίσης Αντώνιος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω Εγκώμιο, ο Άγιος Οικουμένιος καταγόταν από την Καππαδοκία και ήταν ανιψιός του Αχιλλείου Λαρίσης και εξάδελφος του Ρηγίνου, επισκόπου Σκοπέλου. Ακολούθησε τον πνευματικό του πατέρα και διδάσκαλο Αχίλλειο στη Λάρισα και τελικά εκλέχτηκε επίσκοπος Τρίκκης, εκπληρώνοντας έτσι την μεγάλη επιθυμία του θείου του να τον δει ιεράρχη. Οι δυο τους έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ. Χ.), όπου και θαυματούργησαν εις απόδειξη της ορθής πίστης (λίθος ανέβλυσε νερό). Πέθανε πλήρης ημερών και αναδείχτηκε θαυματουργός, τα τίμια λείψανά του φυλάσσονταν σε λάρνακα στον ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρισκόταν μέσα στο φρούριο.

002Στο χωριό Χαϊδεμένη Τρικάλων υπάρχει ομώνυμος ναός του αγίου Οικουμενίου, απέναντί του δείχνεται ο λόφος Καταφύγι, όπου παραδίδεται, ότι αποσυρόταν ο Άγιός μας για ησυχία και πνευματική περισυλλογή. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.

Τo Απολυτίκιο του Αγίου

Ἦχος πλάγιος τοῦ δ΄.

Ὀρθοδοξίας ὁ φωστήρ, Ἐκκλησίας τό στήριγμα καί διδάσκαλε, Ἱεραρχῶν ἡ καλλονή, τῶν θεολόγων ὑπέρμαχος ἀπροσμάχητος, Οἰκουμένιε θαυματουργέ, Τρίκκης τό καύχημα, κῆρυξ τῆς πίστεως, ἱκέτευε διά παντός σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.