Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης για την πανήγυρη των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Η Μνήμη των Αγίων Μεγάλων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τιμήθηκε και εφέτος εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, μέσα από τις εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν των δύο Αγίων Θεσσαλονικέων.

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στους δύο Αγίους και ο οποίος ευρίσκεται στην περιοχή του Περιβολακίου-Λαγκαδά.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής 10 Μαΐου 2017, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και συνχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου, ενώ το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγγαδά π. Αναστάσιος Παρούτογλου.

Την κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης αυτής εορτής τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χοροστάτησε του Πανηγυρικού Όρθρου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ. Δημητρίου.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Περιβολακίου κ. Αθανάσιος Ζάρβαλης, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, αντιπροσωπία του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολακίου ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως κρατώντας την Ελληνική Σημαία ανά χείρας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες αυτές μορφές της Ορθοδοξίας, κάνοντας λόγο περί της σπουδαιότητας του μεγάλου ιεραποστολικού έργου που επιτέλεσαν στα Σλαβικά Έθνη, το οποίο και τυγχάνει της παγκοσμίου αναγνωρίσεως έως και σήμερα.

Εν συνεχεία, εις την κεντρική αίθουσα του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η Στ΄ Θεολογική-Αγιολογική Ημερίδα αφιερωμένη στους δύο μεγάλους Θεσσαλονικείς Αγίους, με κεντρικό τίτλο «Οι των Σλαύων Απόστολοι».

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγγαδά π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Το Ιεραποστολικό Έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ως εκφρασταί αυτού», τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «οι δύο αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος προετοιμάζονταν για τις μεγάλες αποστολές, στις οποίες επρόκειτο να κληθούν».

Εν συνεχεία, δεύτερος εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ο οποίος μέσα από την εμπεριστατωμένη και άκρως επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγηση του ανέπτυξε το θέμα: «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Το φως εν τη σκοτία φαίνει».

Τρίτη και τελευταία εισήγηση ήταν του κ. Ιωάννου Νικολόπουλου Δρ. Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Κύριλλος και ο διάλογος με το Ισλάμ», υπογραμμίζοντας στην αρχή με συντομία τα πλούσια ακαδημαϊκά και πνευματικά χαρίσματα των Ιεραποστόλων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά και την σημασία του τεράστιου τους έργου τους, για τους λαούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων στον ληκτικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνη κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για την τόσο καίρια και σωστή ανάπτυξη των θεμάτων τους, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές από το βίο, το έργο και την προσωπικότητα των δύο Αγίων Ισαποστόλων Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που μέσα από το χριστιανικό διαφωτιστικό και αποστολικό έργο τους υπηρέτησαν το θέλημα του Θεού, οδηγώντας στο δρόμο της σωτηρίας τούς λαούς των χωρών των Σλάβων.