Η εορτή προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών

Με την δέουσα λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και η Εκπαιδευτική Κοινότητα των Τρικάλων γιόρτασαν την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού που τελέσθηκε την 29η Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων προεξήρχε ο παρεπιδημών στην πόλη μας, συμπατριώτης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κ. ΝΑΘΑΝΑΗΛ βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.

Τον πανηγυρικό της εορτής εκφώνησε ο Διευθυντής του 13ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων κ. Δημήτριος Νούλας.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τίμησε με το οφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Αναστάσιο Γκαβοτζήμα.

Ακολούθησε εόρτια εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Η εκδήλωση άνοιξε με το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών το οποίο έψαλλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και με την εισαγωγική ομιλία του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών π. Αλεξίου Κανίνα, ο οποίος υπενθύμισε το έργο των Τριών Ιεραρχών και παρουσίασε τον ομιλητή.

Εν συνεχεία τον λόγο είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης καί Τυρνάβου ο οποίος με την γλαφυρότητα του λόγου του που τον διακρίνει καθήλωσε όλους τους παρισταμένους αναπτύσσοντας τα διάφορα «Μηνύματα των Τριών Ιεραρχών στην εποχή μας».

Κλείνοντας η χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας απέδωσε ύμνους και άσματα υπό την χοραρχία του Διευθυντού της π. Αθανασίου Τύμπα και του καθηγητού της κ. Νεκταρίου Παπαγεωργίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κληρικοί, συνταξιούχοι καθηγητές, αλλά και πλήθος εν ενεργεία εκπαιδευτικών.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 30ή Ιανουαρίου 2017, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και εκκλησιασμός μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, επίκεντρο όμως του εορτασμού υπήρξε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο παρεπιδημών στην πόλη μας, συμπατριώτης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κ. ΝΑΘΑΝΑΗΛ βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου και πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Για την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών μίλησε καταλλήλως ο Θεολόγος Καθηγητής του 1ου Λυκείου Τρικάλων κ. Θωμάς Τέλιος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας, φωτισμού και προόδου των νέων και των παραγόντων του Εκπαιδευτικού έργου της επαρχίας των Τρικάλων.

Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τίμησε με το οφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος χωρίου Άγιος Βησσαρίων (Δούσικο) π. Βασίλειο Πανάγο.