Προσφώνηση επί τη υποδοχή του Τιμίου Σταυρού εκ της Ιεράς Μονής Σουμελά

 (Εκφωνήθηκε κατά την υποδοχή του Τιμίου Σταυρού
στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων την 18αν Μαρτίου 2017)

Σεβασμιώτατε!

20032017Με ανεκλάλητη χαρά, σας υποδεχόμεθα κατ’ αυτή την εύσιμη εσπέρα, ο επίσκοπος μαζί με τον πιστό λαός της πόλεώς μας, καθώς κομίζετε εκ της Ιεράς Μονής τῆς Παναγίας της Σουμελά, του όρους Βερμίου, τεμάχιο του φυλακτηρίου της πίστεώς μας, τον Τίμιο Σταυρό, επάνω του οποίου προσηλώθη «ἡ ζωὴ των ἁπάντων», ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Η συγκίνησή μας εντείνεται έτι περισσότερο, καθώς το ύψιστο τούτο σύμβολο της πίστεώς μας φυλάσσεται εις την κοιτίδα του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατρίδα μας, στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στο μοναστήρι της Παναγίας των Ποντίων, δίπλα στην ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σουμελά.

Σεβασμιώτατε,
σεβαστοί πατέρες,
ευλαβείς χριστιανοί!

Η αγία μας Εκκλησία όρισε την τρίτη Κυριακή των Νηστειών, στο κέντρο ακριβώς της νηστησίμου περιόδου της αγίας και μεγάλης τεσσαρακοστής, να υψώνει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, ως το κατ’ εξοχήν σύμβολο της θυσίας και της νίκης κατά της ισχύος του διαβόλου όχι τυχαία αλλά θεία επινεύσει. Τούτη η εκκλησιαστική περίοδος είναι περίοδος σταυρώσιμη. Με τον κόπο της ασκήσεως, όπως η εκκλησιαστική μας παράδοση την ορίζει, ο χριστιανός καλείται να θυσιάσει, να σταυρώσει το εγώ του, με την πολυδιάστατη μορφή που εκδηλώνεται στην καθημερινή του ζωή, για να γεμίσει και ξεχειλίσει η καρδιά του από την αγάπη της αναστάσεως. Και τούτο όλο, μιμούμενος το εκούσιο πάθος του σταυρού του Κυρίου.

Σεβασμιώτατε,

ολοθύμως και ευγενώς ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση μας, βρίσκεται σήμερα, τοποθετημένος από τα δικά σας χέρια, στο κέντρο τούτου του ναού ο Τίμιος Σταυρός του Σωτήρος, τον οποίο εφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού, ο πολύπαθος και σταυρωθείς Ποντιακός Ελληνισμός. Η πρόσκλησή μας ανταποκρίνεται στον διακαή πόθο των ευλαβών χριστιανών, και ιδιαιτέρως στον τοπικό ευαγή σύλλογο των Ποντίων της πόλεώς μας, διότι ως προηγουμένως ελέχθη, το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού που κομίζετε, είναι επιφορτισμένο και συνδεδεμένο συναισθηματικώς με τον απανταχού της γης διεσπαρμένο Ποντιακό Ελληνισμό.

Σεβασμιώτατε!

Αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να σας ευχαριστήσω ενθέρμως και ολοκαρδίως για την καλοσύνη σας να υποβληθείτε στον κόπο της μεταφοράς του Ιερού τούτου Συμβόλου της πίστεώς μας, στην πόλη μας, δεδομένου του επιφορτισμένου προγράμματος, με τις πολλαπλές λατρευτικές υποχρεώσεις σας, λόγῳ της περιόδου της Αγίας Τεσσαρακοστής.

Η φήμη των ποιμαντικών σας έργων έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Μητροπολιτικής σας περιφερείας και αποτελεί αξιοζήλευτο παράδειγμα για όλους τους νεωτέρους επισκόπους. Ιδιαιτέρως δε η αγάπη σας για τους αγίους της πίστεώς μας, έχει αναδείξει την αποστολική Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, αγιοτόκο εκκλησία.

Ευχαριστώ επίσης θερμότατα, τον αξιότιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και τα Μέλη του Συμβουλίου για την πρόθυμη συγκατάθεσή τους στο αίτημά μας.

Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε η παρουσία στην πόλη μας, του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να αποβεί προς πνευματική ενίσχυση των πιστών αυτής της ευλογημένης ενορίας αλλά και γενικώς προς ωφέλειαν όλων των χριστιανών της επαρχίας μας, που θα προστρέξουν για να ασπασθούν και να λάβουν την ευλογία Του και την πνευματική ενίσχυση στον δύσκολο αγώνα της ζωής.