Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
24122020

Προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου κατά τη Λιτάνευση της Τιμία Κάρας του Πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος στην Κεντρική Πλατεία Τρικάλων 1.6.2024

DSC 0257

Αδελφοί μου ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Όπως ο κουρασμένος οδοιπόρος επανέρχεται νοσταλγός στο σπίτι του, έτσι και εμείς κουρασμένοι και εξουθενωμένοι από τις δύσκολες διαδρομές της ζωής μας, προσήλθαμε σήμερα να εορτάσουμε την Μνήμη του Πολιούχου και Κραταιού Προστάτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Αγίου Βησσαρίωνος.

Διαφαινόμενη η συγκίνησή μας για την μεγάλη σημερινή ημέρα κατά την οποία η παρουσία του Αγίου Βησσαρίωνος ενώνει τις κοινές μας αγωνίες και ανησυχίες και τις μετατρέπει σε ειλικρινή προσευχή, η οποία ευχόμαστε να ανεβαίνει στο ουράνιο θυσιαστήριο ως θυμίαμα εύοσμο.

Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία κύριος στόχος αποτελεί η Κοινωνική, Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη, ο βίος του Αγίου Βησσαρίωνος μας διδάσκει διαχρονικά ότι μόνο η Εσωτερική Αναγέννηση του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει τις μεγάλες και ωφέλιμες μεταβολές σε όλους τους Τομείς της καθημερινότητά μας.

Βαθύτατη αισθάνομαι την υποχρέωση προς Εσάς Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, και παρακαλώ να πιστέψετε ότι μας συγκινεί ιδιαίτερα η παρουσία Σας στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Ο προεξάρχων της σημερινής λατρευτικής Σύναξης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, εκλεκτό Μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ποιμαίνει επι 17 συναπτά έτη την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Βαθυστόχαστος Θεολόγος και ευρυμαθής Επιστήμονας με ανοιχτούς ορίζοντες και άμεση επαφή με την σύγχρονη πραγματικότητα εκφράζει καίρια τις απόψεις του για τα ποικίλα θέματα που απασχολούν την πολύπλευρη πνευματική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Χαρακτήρας δωρικός και φιλεύσπλαχνος αποτελεί για την Εκκλησία της Ελλάδος πολύτιμο στέλεχος και ιδιαίτερα για την νεότερη γενεά Ιεραρχών πρότυπο και στήριγμα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, εκλεκτός αδελφός και συνοδοιπόρος στην Εκκλησιαστική μας ζωή, αποτελεί πρόσωπο αγαπητό και οικείο τόσο σε εμένα προσωπικώς όσο και στο ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Χαρακτήρας πράος και ευλογημένος ποιμαίνει την όμορη Ιερά Μητρόπολη με σύνεση και πατρική στοργή. Φιλόκαλος και διακριτικός αποτελεί πρότυπο αδελφού και συμπαραστάτη στη ζωή μας.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου, ο οποίος μετά προθυμίας πολλής, έχει αναλάβει καθ’ έκαστον έτος το έργον της μεταφοράς της ιεράς Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος, από την Ιερά Μονή, όπου φυλάσσεται ως πολύτιμος πνευματικός θησαυρός.

Θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω θερμότατα τους εκλεκτούς Άρχοντες του τόπου μας, κάθε αρχής και φορέα που συμπαρίστανται στο έργο και τις προσπάθειες της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Επιθυμώ να εκφράσω την ευαρέσκειά μου σε όλους τους συνεργάτες μου Ιερείς οι οποίοι με τις δυνάμεις τους ενισχύουν τα οράματα και τις προσδοκίες μου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους εκείνους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην άρτια διοργάνωση της Πανηγύρεως και την πραγματοποίηση της Λιτανείας.

Εν κατακλείδι τις μέγιστες των ευχαριστιών μου όμως εκφράζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανεκλάλητη χαρά προς τον φιλάγιο Λαό του Θεού. Αθορύβως και ταπεινώς συνοδεύει σήμερα τον άγιό του. Τον προστάτη και αρωγό του. Η παρουσία όλων σας γύρω από τα ιερά Λείψανα και την Ιερή Εικόνα του Αγίου Βησσαρίωνος, του δικού μας αγίου, πιστοποιεί και διακηρύσσει την αγάπη σας για τους αγίους της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα δε για τον άγιο μας που εποίμανε τους προγόνους μας αλλά κατευθύνει και σήμερα όλους μας, όταν παρακλητικά του το ζητούμε. Η παρουσία του ανάμεσά μας είναι μαρτυρημένη και πανθομολογουμένη. Συνεχίστε αδελφοί μου αγαπητοί αυτή την παράδοση της αγάπης και της τιμής στον άγιο Βησσαρίωνα, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες που βιώνουν οι περισσότεροι των συνανθρώπων μας, ώστε με ακατανίκητο θάρρος να ανταπεξέλθουμε «τὸν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα».

Εγκάρδια παρακαλώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο να απευθύνει λόγο υποστηρικτικό και εποικοδομητικό προς ωφέλεια όλων μας.