Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης στα 1α «ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΕΙΑ» στη Φιλύρα

DSC 0105Με δέος, υπερηφάνεια και φυσικά τις δέουσες τιμές, τελέστηκαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στη Φιλύρα τα «1α Σκαμπαρδώνεια» προς τιμήν του ανθυπασπιστή Χρήστου Σκαμπαρδώνη, (παρουσία της συζύγου & του υιού του Φιλίππου) πεσόντα Έλληνα Αξιωματικού, στην ΚΥΠΡΟ στις 16 Αυγούστου του 1974 και από τότε ακόμα και σήμερα, είναι ένας εκ των αγνοουμένων συμπατριωτών μας, που επέδειξαν υψηλό πατριωτικό φρόνημα και απαράμιλλο ηρωισμό, παίρνοντας μέρος στα γεγονότα της Κύπρου το ’74, σε Αττίλα 1 και Αττίλα 2, χύνοντας το αίμα τους υπέρ των ιδανικών του ελληνικού Έθνους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού παράρτημα Τρικάλων και την Κοινότητα Φιλύρας, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής, σε έναν ακόμη ήρωά μας!

Το πρωί της Κυριακής στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Φιλύρας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, ενώ με το πέρας αυτής και στο Ηρώο στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου επιμνημόσυνη δέηση, μ τη συμμετοχή Μελών του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων, «Ιωάννης Δαμασκηνός» και κατόπιν κατάθεση στεφάνων.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, ο οποίος χαιρέτησε την όλη εκδήλωση λέγοντας πως θα αποτελέσει θεσμό για την Κοινότητα, εξήρε τον ηρωισμό του Χρ. Σκαμπαρδώνη, καλωσόρισε όσους εκ των συναγωνιστών του παραβρέθηκαν σήμερα, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, για την φιλοτέχνηση της προσωπογραφίας του Χρ. Σκαμπαρδώνη, η οποία θα τοποθετηθεί στον εκείθε του Ηρώου χώρο.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές της ΝΔ Τρικάλων κ. Κ. Παπακώστα και Θαν. Λιούτας, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ (Ένωση Αποστράτων Αξι/κών Στρατού), Παράρτημα Τρικάλων κ. Βασ. Ζιώζιας, ο Περ/κός Σύμβουλος κ. Ντ. Μπάρδας & η πρόεδρος της ΤΚ Φιλύρας κα Ευαγγ. Βαμπούλα. Μήνυμα απέστειλε και ο Υπουργός Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Ακολούθησε η ομιλία του Αντισυνταγματάρχη ΕΑ κ. Θανάση Μανούρα, ο οποίος κατάγεται & διαμένει στην Φιλύρα και με σύντομο, μεστό και κατανοητό λόγο, αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κύπρου το 1974 ως ιστορικό γεγονός, ενώ εξήρε τον πατριωτισμό και το ηρωισμό των συμπατριωτών μας, που έλαβαν μέρος στις μάχες που διεξήχθησαν απέναντι στον Τούρκο εισβολέα.

Στη συνέχεια και από τον κ. Ζιώζια, έγινε απονομή βραβείου στην πρωτεύσασα μαθήτρια της Γ’ τάξης ΓΕΛ Πύλης και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ, από τούδε και στο εξής το βραβείο θα συνοδεύει την εκδήλωση, θα είναι ονομαστικό, με την επωνυμία του πεσόντα «Χρήστος Σκαμπαρδώνης», και θα απονέμεται κάθε χρόνο στους πρωτεύσαντες μαθητές της Γ’ Λυκείου Πύλης.

Ο τιμητικός έπαινος, μαζί με το χρηματικό ποσό των 200€, θα δίνεται στον πρωτεύσαντα μαθητή του ΓΕΛ Πύλης, με βάση το Απολυτήριο Λυκείου, ασχέτως της επιδόσεώς του, στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα δίδεται σε όλους τους ισοβαθμίσαντες μαθητές.

Επίσης, το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Τρικάλων, θα τηρήσει Αρχείο βραβευθέντων μαθητών, ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί το απαραίτητο μητρώο βραβεύσεων και κατ’ έτος οι βραβευθέντες, θα προσκαλούνται στις ετήσιες βραβεύσεις της ΕΑΑΣ και σταδιακά να δημιουργηθεί η Κοινότητα του συγκεκριμένου βραβείου.

Ακολούθησε, απονομή τιμητικής πλακέτας στους «Ήρωες» της ΚΥΠΡΟΥ το 1974, που παραβρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση από διάφορες ΤΚ του Δ. Πύλης, η οποία εικόνιζε κλάδο ελαίας, κατασκευασμένη με πηλό & λεπτομέρειες από φύλο χρυσού, φιλοτεχνημένη από την συνδημότισσά μας καλλιτέχνιδα & ζωγράφο κα Δήμητρα Μαγκούτη, Τήρηση ενός λεπτού σιγής και Ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Εκτός των προαναφερόμενων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην Νομάρχης & βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Δημ. Νάτσινα, οι Αντιδήμαρχοι Χαρά Καλιώρα, Χρ. Ζιάκας, Μ. Παπαγεωργίου, Γ. Τζιορτζιώτης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλης π. Δημ. Κατσαρός, ο Αστ/μος Α’ κ. Λ. Μπούζας αναπληρωτής Διοικητής του ΑΤ Πύλης, ο Προϊστάμενος του ΠΚ Πύλης Πυραγός κ. Γεωρ.. Καραχάλιος, ο κ. Δημ. Ζιώζιας αντ/ρχος ε.α. ως εκ/πος της Εν. Απ/των Αξ/κών Αεροπορίας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης Δ. Πύλης, δημ. σύμβουλοι, καθώς και αντιπροσωπεία της ΣΜΥ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ